Body - Soul & Mind

Kinderkampen Heya - Yaho 

Kinderen vanaf 4j tot 6j & 7j tot 9j


Wie en wat maakt onze kinderkampen uniek?

 • De landelijke omgeving, het bos, de dieren, zwemvijver, de serre, groentetuin, modder en zandbak. 
 • Ideale omgeving om op ontdekking te gaan!
 • We werken in kleine groepen, benaderen kinderen op een positieve manier, we ondersteunen en stimuleren.
 • Inbreng vanuit de kinderen, zij maken keuzes samen met de begeleiding binnen veilige grenzen.
 • Ervaren begeleiding.

Onze inspiratie:

 • op tocht in de natuur, modderbad, spelen in de vijver, kampen bouwen, vuur maken.
 • creatief atelier: schilderen, kleien, natuurknutslen, artistieke werkjes maken.
 • dans en beweging, zingen, verhalen vertellen, yoga, muziek, toneel.
 • kookatelier: groenten, fruit & kruiden plukken uit de tuin die worden bereid tot lekkere soep, pizza, kruidendrankjes, ijsjes,...

De vier basiselementen:

 • dag in dag uit zijn we in verbinding met vuur, aarde, water & lucht, het zijn de fundamenten van het leven. Vanuit deze elementen creëren we een kader, waar het kind veiligheid, vertrouwen en rust kan vinden,  kan groeien, leren en verbinden met zichzelf en de anderen. 
 • De natuur als bron van groei en ontwikkeling.

Belangrijke waarden:

 • avontuur, spelen, natuur, creativiteit,
 • overgave, controle durven loslaten, grenzen,
 • verantwoordlelijkheid, betrokkenheid, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen,
 • respect, eerlijkheid, autonomie,
 • vriendelijkhheid, erkenning, dankbaarheid.

Via deze kampjes wil ik de groei en ontwikkeling van kinderen ondersteunen. 

Het is mijn wens om de kracht van deze kampjes te mogen doorgeven om jullie als ouders te inspireren deze belangrijke waarden te integreren in de opvoeding en ontwikkeling van jullie kind. Het ritme en de gevoeligheid van het kind staat bij ons centraal. Wij creëren een veilig kader waar een kind kan experimenteren en nieuwe dingen kan ontdekken. Wij kiezen voor oplossinggerichtheid: we focussen op wat goed gaat. Werkt iets niet, stoppen we ermee en nodigen het kind uit tot een andere activiteit. Met onze werking en keuze voor samen spelen, stimuleren wij het kind zowel op creatief, fysiek als op sociaal emotioneel vlak. Wij kiezen voor ervaringsgericht spelen, gebruiken positieve taal. Wij werken van binnen naar buiten, vanuit de natuurlijke impulsen die onstaan vanuit het lichaam van het kind. Wij houden rekening met inspanning en ontspanning. Wij hebben oog voor het authentieke kind!
Hoofd, hart en lichaam in balans, dat wensen wij al onze kinderen toe!


Een dag op ons kinderkamp:
We beginnen met een ochtendkring, een moment waarop de kinderen kunnen vertellen hoe het met hen gaat,  inbrengen wat ze graag willen doen tijdens het kamp. De begeleiding houdt hier zo goed mogelijk rekening mee. Op het ritme van de drum zingen we een lied. We bieden ruimte voor elk kind om zich te uiten op eigen tempo en zijn unieke manier, dit kan via klank, ritme, tekening, verhaal, droom of stilte. We luisteren hierbij aandachtig naar elkaar. We gebruiken een praatstok, een steen, een plant, die de kinderen zelf zoeken of creëren. Hierdoor krijgen ze de kans om iets van zichzelf te tonen. Kinderen worden gestimuleerd maar niet verplicht om iets te tonen of te vertellen. De begeleiding luistert actief en geeft erkenning. Ieder kind is uniek. Het groepsgebeuren in de kring creëert verbinding.

Taakjes worden verdeeld. Ieder kind krijgt de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen voor de dagelijkse taken: verse groenten en fruit oogsten, wassen, snijden en klaarmaken voor het middagmaal en het tussendoortjesmoment. Plukken van lekkere kruiden die we toevoegen aan ons drinkwater. Ook de dieren worden verzorgd, we sprokkelen hout, dekken de tafel, wassen soepkommetjes en bestek af, zaaien en planten nieuwe groenten of bloemen. We zoeken samen naar een taakje waar het kind zich goed bij voelt. Wij stimuleren ook steeds om nieuwe taakjes uit te proberen, of om met andere kinderen samen te werken, wij verplichten niet. Tijdens deze taakjes worden er prachtige verhalen gedeeld en beleven we veel plezier.

Tijd voor vers fruit en water! Kinderen kunnen een stukje fruit eten en vers water drinken. We moedigen steeds aan om voldoende water te drinken in de loop van de dag. Een eigen drinkfles meebrengen is handig zodat deze ook mee op tocht kan indien nodig.

Tijd voor vrij spel. Hier verlangen kinderen naar: hun eigen fantasie beleven, eigen creaties tot leven brengen, even niets doen, wegdromen. Kinderen hebben heel wat prikkels te verwerken. Op deze manier krijgen ze de kans om hun eigen lichaam en gevoel te volgen, authentiek te zijn, eigen keuzes te maken, te ontladen, op zoek te gaan naar nieuwe plekjes en vriendjes. Dit kan in de zandbak, in een modderbad, door kampen te bouwen, te schommelen, in de poppenhoek, via dans, muziek, tekenen, oneindige, avontuurlijke eigen creaties of gewoon door niets te doen en te kijken, … De kinderen worden goed geobserveerd, zonder controle, veroordeling en binnen veilige grenzen.

Middagmaal: Samen eten we onze zelfgemaakte soep en ons lunchpakket op. We zeggen onze middagspreuk op.  We zijn dankbaar voor onze tuin die deze gezonde groenten heeft voortgebracht, we zijn dankbaar voor het water om deze groenten en onze handen te wassen en om de afwas te doen.

Georganiseerde activiteit: Is er ontspanning of  inspanning nodig? Afhankelijk van wat er leeft in de groep, bieden begeleiders een atelier aan: textiel, schilderen, kleien, in de tuin, in het bos, verkleden, toneel spelen, een houtatelier of spelletjes spelen, zelf vuur maken, pijl en boog maken, yoga, kindermeditatie,  … We stimuleren hun artistieke kant, laten hen experimenteren met verschillende materialen, kleuren en geuren.

Vieruurtje: Na heel wat spelen beginnen de buikjes te rommelen en is er een dessertje voorzien. Dat kan gaan van een gezond koekje tot een ijsje, een pannenkoek, popcorn op het vuur, yoghurt met zelf geplukte besjes … en we drinken véél water. We houden rekening met kinderen met allergieën of voedselvoorkeuren.

Afsluitkring: We ronden samen de dag af. We zingen een lied en delen wat het leukste of wat het minst leuke was van de dag. Misschien zijn we net terug van een avontuurlijke tocht door het bos of een kampvuur. Iedereen is voldaan en verlangt om terug naar huis te gaan … of juist niet
​​​​​​​

Griet